Rafting nasıl başladı

0
124

Türkiye’de rafting sporu 1990’lı yılların başlarında icra edilmeye başlanmış, ilk icra yeri ise Çoruh Nehri. İlk kez bir İsrailli ekip raftingcilerle birlikte bu nehirde rafting yapmış ve bu sporu tanıtmış. Bu olay zamanın Kültür Turizm Bakanı Abdülkadir Ateş’in dikkatini çekmiş. Onun bakanlığı zamanında Çoruh Nehri’nin tanıtımı amacıyla 1992 yılında yapılan bir rafting organizasyonu ile spor yaygınlaşmaya ve kitleselleşmeye başlamış. Yabancı basının da davet edildiği gösteri esnasında Ateş’in bulunduğu botun bir talihsizlik sonucu devrilmesi basında olayın geniş yankı bulmasına yol açmış. Hemen ertesi yıl da o dönemde rafting sporunun yaygınlaşması için çaba gösteren bir uluslararası kuruluş olan ProjectRaft adlı kuruluş, bakanlığın himayesinde burada 4. Dünya Rafting Şampiyonasını düzenlemiş. Böylece ülkemizde ilk kez Çoruh Nehri’nde icra edilen bu spor burada yetişen raftingcilerimizin, Antalya’da Köprülüçay’ı ve Muğla’da Dalaman Çayı’nı da keşfetmeleriyle ülkemize kıyı turizmi için gelen turistler arasında da yaygınlaşmasını sağlamış rila lakes bulgaria tours .

Çoruh Nehri’nde son yıllarda dikkat çeken bir diğer uluslararası müsabaka da Erzurum’un İspir ilçesi’nde düzenlenen kano yarışmaları. ÇoruhExtreme markasıyla düzenli hale getirilmek istenen yarışmaların 2.’si bu yıl 29 Mayıs-6 Haziran tarihleri arasında yapıldı. İspir İlçesi Kaymakamlığı ve İspir Belediye Başkanlığı’nca organize edilen müsabakanın hazırlıklarını İngiltere Rafting ve Kano Federasyonu’nda görevli Dave Manby ile Türk kanocu Sencer Solakoğlu yapıyor. Bu yıiki yarışlara 14 ülkeden 34 sporcu katıldı.

Dünyada rafting

Rafting, sadece 60 yıllık mazisi olan genç bir spor dalı. II. Dünya Savaşı’nda ABD’li askerlerin Pasifik Savaşları’nda ilk kez kullandıkları lastik botlar savaştan sonra ordu fazlası olarak satılıyor. Rafting sporu işte bu botların nehirlerde safari amacıyla kullanılmaya başlamasıyla ortaya çıkıyor. ABD’de kısa sürede popüler bir spor haline gelen rafting bugün milyonlarca kişi tarafından icra ediliyor. Bugün ABD’nin 15’e yakın önemli nehirinde her yıl 2 milyona yakın rafting turu yapılıyor ve bu nehirlerin çoğunda her yıl yapılan rafting turu sayısı 200-300 bin arasında. Bir rafting botunda yaklaşık 8 kişi olduğu düşünüldüğünde bu ülkede yılda 15 milyona yakın kişinin rafting turuna katıldığı ortaya çıkıyor Bozcaada ve Şarap.

En raftingçi milletler hangileridir?

Son beş IRF Dünya Şampiyonası’nın sonuçlarına bakıldığında ilk beşe giren üç ülkenin Almanya, Çek Cumhuriyeti ve Rusya olduğunu görüyoruz. Bu ülkeleri sırasıyla Slovakya, Brezilya,

İtalya ve ABD izliyor. Bu sonuçlar, bu konuda en geniş turizm pazarlarının hangi ülkeler olabileceği konusunda da fikir vermesi açısından önemlidir. Nitekim, Ruslar, Almanlar ve İngilizler Türkiye’de en çok rafting yapan milletler.

Hangi sular raftinge uygun

Türkiye’de ‘nerelerde keyifli rafting yapılır?’ diye sorulduğunda uzmanlar, su kalitesi açısından Erzincan’ın Karasu’yunu, Van’ın Bahçesaray ilçesi’nde Müküs Çayı’nı, Rize Çamlıhemşin’deki Fırtına Deresi’ni, Kelkit Havzasındaki Kelkit Çayı’nı ve Hakkari’deki Zap Suyu’nu belirtiyorlar. Ancak, bu suların da çoğunda baraj inşaatlarının planlandığını belirtmek gerekiyor. Bu durumda Türkiye’nin bir an önce bu nehirlerden hangilerini bu doğa sporuna tahsis ederek doğa sporları merkezleri oluşturacağına oturup karar vermesi gerekiyor.

Aksi takdirde bir kaç on yıl içinde Türkiye’de rafting sporu tarihe karışacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz