Igdır

0
88

Mikro klima özelliğinden dolayı, elma, kayısı, dut ve pamuğa dek, pek çok ürünün yetiştirilebildiği İğdır, yüzyıllardan bu yana, nice halkın yaşadığı bir merkez konumunda olmuştur.

I ğdır, turizm potansiyeli oldukça yüksek olmasına karşın, bünyesinde yetersiz sayıda tesis bulunması, tarihi-kültürel değerlerin ise yeteri kadar korunamamış olması ve belki de bilinmemesi nedeniyle, bugün tanıtım desteği bekleyen doğu illerimizden biri.

Van üzerinden İğdır

İğdır’a ulaşmanın en kolay yolu Kars Havaalanı’na gitmek. Ancak onarım ve tadilatlar dolayısıyla, uçağımız Ankara aktarmalı olarak Van’a iniyor. Havaalimanı’nda bizleri Milli Eğitim İlköğretim Müfettişi Murat Aktuna ve İğdır Valiliği Makam Şoförü Bayram Arslan karşılıyor. Yola çıktıktan kısa bir süre sonra Tendürek üzerinden İğdır’a devam ediyoruz.

Tendürek’ten izlenimler

Tendürek, Doğu Beyazıt ile Çaldıran arasında bulunan, Tendürek volkan konisinin en yüksek zirvesi. Toplam 3.298 m olan dağın doğu kraterinin içerisinde 400-500 m çapında bir göl bulunuyor. Tendürek’in tüfden oluşan yüzeyi, bakıldığında kolay geçilir gibi görünse de, mağaralardan oluşuyor ve burada 100 metrelik bir mesafe bile ancak 1-2 saatte aşılabiliyor. Çevremizdeki tepelerin Türkiye’ye bakan yamaçlarının ardında, İran var. Sınıra çok yakınız. Tendürek kontrol noktasından geçtiğimizde, sağlı sollu dümdüz yeşil arazilerin bitimindeki tepelerin zirvelerinde ise yer yer hâlâ kar olduğunu görüyoruz. Bu araziler de tüfle çevrili. Her yerde koyun ve keçi sürüleri görmeniz mümkün çünkü yöre halkının en önemli geçim kaynağı hayvancılık.

Ağrı Dağı ile ilk karşılaşma

Ağrı Dağı ufukta görünüyor. Artık hangi yöne gidersek gidelim, ister sağa, ister sola dönelim, Ağrı Dağı hep peşimizde. Yavrusu Küçük Ağrı daha belirgin. Karlarla kaplılar hâlâ. Bulutlar bu iki dağı yer yer gölgelendiriyor ve bu görüntü su birikintisi hatta tam anlamıyla yağ birikintisini andırıyor. Fotoğraflarından da aşina olduğumuz üzere Büyük Ağrı’nın zirvesi, yine sislerin ardına gizleniyor.

Dağlar, İğdır İli’nin güneyinde, Doğubayazıt’ın 15 km. kadar kuzeydoğusunda. İğdır Ovası’ndan 4.000 metreyi geçen bir yükseklik farkıyla Ağrı Dağı, Türkiye ve Avrupa’nın en yükseği sayılıyor. Profesyonel dağcıların tercih ettikleri Kuzey Rotası tırmanışları İğdır’dan Küp Gölü tarafından yapılıyor. Dünyanın ikinci en büyük volkanik dağı ünvanına da sahip olan Büyük Ağrı’nın Nuh’un gemisine de evsahipliği yaptığına inanılıyor. Fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in, 1960 yılında Ağrı Dağı’nda Nuh’un Gemisi’ne ait olduğu düşünülen kalıntıların fotoğrafını çektiğini anımsıyoruz ansızın.

Yolumuza bize eşlik eden Ağrı Dağı ile devam ederken, İğdır’ı daha iyi anlamak için önce sınır kapılarına gitmemiz gerektiğini düşünüyoruz.

Read More about Ayrıntılı bir araştırma hala yok

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz