Bozcaada ve Şarap

0
134

2002 yılında, 3000 yıllık bir tarihe uzanan Bozcaada şarap ve bağcılık kültürünü yeniden canlandırma adına Corvus Vineyards’ı kuran mimar Reşit Soley’in bugünkü amacı ise, hem Türkiye’nin “en iyi beyazı”nı yapmak hem de ondan daha önemlisi, Türkiye şarap ve bağcılık kültürünün, dünyada hakkettiği yerini yeniden kazanmasını sağlamak kültürünü koruyorum.”

En bilinen tarifiyle üzümün mayalanmasıyla elde edilen şarabın ilk keşfedilişi, üretimi ve tüketimi tarihin hangi zaman dilimine denk düşüyor bugün tam olarak bilinmiyor. Yapılan araştırmalara ve elde edilen arkeolojik buluntulara göre, milyonlarca yıl eskiye dayanan şarap ve bağcılık kültürünün doğup ve yeşerdiği Anadolu topraklan, ne yazık ki yıllardır, çeşitli nedenlerden dolayı söz konusu bu kültürün unutulmasına hatta belki de en açık deyişle “yok edilmesine” yol açmıştır vitosha bulgaria private tours.

Kaçak yapılaşma, dini baskılar, ticari kaygılar, gelişigüzel ilaçlamalar ve derin bir kültürsüzlük ve “tarihini bilmeme” neticesinde Türkiye, ne yazık ki elindeki potansiyeli yıllarca kullanamadı. Ancak hiçbir şey için çok geç değil, eğer harekete geçebiliyorsa insan…

Türk şarabı ve Türkiye Şarapçılığı

Corvus Şarapları’nın babası, beyni, bağcısı, üreticisi, mimarı. Reşit Soley, Türk şarabı ve Türkiye Şarapçılığı için vakit kaybetmeden harekete geçmiş, tüm emeğini, enerjisini, gücünü bu kültürün yaşatılması, geleceğe taşınması için masaya koymuş, emin adımlarla ilerleyen modern çağın Hayyam, Dyonisos ve Bachhus’ü. En iyi yerel şarabı yapmaktan tutun, Şarap Turizmi’ne dek bağcılığın her alanında çalışmalarını sürdüren Reşit Soley ile, Corvus ve Türk Şarapçılığı üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik:

Soru: Corvus Vineyards’ın çıkış noktasından ve bugünkü duruşunuzdan söz edebilir misiniz? Reşit Soley: Bu adada yaklaşık 3000 yıldır bağcılık ve şarapçılık yapılıyor. Ne yazık ki son 20-30 yıldır, Rumların da gitmesiyle

beraber söz konusu kültür çok ciddi bir gerileme kaydetti ve kimliğini kaybetmeye başladı. Bozcaada’da evim vardı ve 20 sene boyunca bu gidişatı gözlemleme fırsatı yakaladım. Netice olarak, birşeyler yapılması gerektiği kararına vardım. Dediğim gibi, buradaki iş para kazanmak değil. Böyle bir arzumuz yok. Buraya yaptığımız yatırım tamamen adanın tarihini geri sarmak ilgilidir. O yüzden de Dışişleri Bakanlığı şu anda Türkiye’nin şarap yollarının tanımlanması ve bunun bir Şarap Turizmi haline getirilmesiyle ilgili bir proje yürütüyor. Projenin Danışma Kurulu’na da beni seçtiler. Türkiye’deki şarap kültürü ve bunun tanıtımıyla uğraşıyoruz Kültür içinde yolculuk Miniatürk.

Soru: Türkiye’deki şarap kültürü ve bunun tanıtımında hangi noktadasınız, ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

R. Soley: The Guardian Gazetesi, dünyada gezilmesi gereken on tane şaraphane ve bağdan biri olarak Corvus’u seçti. Bu da insanların bizim ne yaptığımızın farkında olduğunun bir göstergesi. Yine Ertuğrul Özkök bir yazısında “Türk şaraplarıyla barışıyorum” diye yazdı. Bu da çok önemli bir ifadedir. Türk şaraplarıyla barışmanın anlamı artık bu şarapların içilebilir hale geldiğinin bir işaretidir.

Bizler, bir yandan işin bağcılık tarafıyla çok ciddi uğraşırken, diğer yandan iyi şarap yapımı ile ilgileniyoruz. İyi şarap yapımında da önde gidiyoruz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz